1) ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ: Ο Αλέξανδρος δημιούργησε μια τεράστια αυτοκρατορία (από την Αδριατική θάλασσα ως τον Ινδό ποταμό και από την Κασπία θάλασσα ως την Αίγυπτο). Μέσα σε αυτό το κράτος πολλοί διαφορετικοί λαοί, που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες, είχαν διαφορετικές θρησκείες και διαφορετικές νοοτροπίες και παραδόσεις.
2) Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΚΑΛΟΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ :
Α) Εντάσσονται στον ελληνικό στρατό Πέρσες, αφού πρώτα εκπαιδεύονται στη μακεδονική πολεμική τακτική και μαθαίνουν ελληνικά γράμματα (μετά την εκστρατεία στην Ινδία, οργανώθηκε η διδασκαλία των ελληνικών για 40.000 παιδιά της Περσίας).
Β) Διατηρείται η διοικητική διαίρεση της περσικής αυτοκρατορίας και υιοθετούνται ορισμένα από τα έθιμα της περσικής αυλής.
Γ) Ενθαρρύνονται οι μεικτοί γάμοι ως ένα μέσο συμφιλίωσης Ελλήνων και Περσών. Επιδίωξη του Αλέξανδρου δεν ήταν να μεταβληθούν οι λαοί της Ασίας σε Έλληνες, αλλά να αναμειχθούν σ’ ένα αρμονικό σύνολο. Ο ίδιος δίνει το παράδειγμα και παντρεύεται τηΡωξάνη (κόρη ενός ευγενή από τη Βακτριανή). Μέσα σε μία μέρα, όταν ο στρατός του επιστρέφει από την Ινδία, οι περισσότεροι στρατηγοί και 10.000 στρατιώτες παντρεύονται Περσίδες.
3) ΙΔΡΥΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΠΟΛΕΙΣ : Στις νέες Αλεξάνδρειες εγκαταστάθηκαν αρχικά Έλληνες στρατιώτες. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκαν σε αυτές πολλοί Έλληνες από την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Σταδιακά, οι πόλεις έγιναν «κυψέλες του ελληνισμού» (άνθησε η ελληνική παιδεία, η γλώσσα και ο ελληνικός τρόπος ζωής). Ο ελληνισμός απλώθηκε ως τα βάθη της Ανατολής.
4) ΔΙΝΕΤΑΙ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ :
Ο Αλέξανδρος
Α) καλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα, όπως τον Λύσιπποκαι τον Απελλή για να αποθανατίσουν με την τέχνη τους τη δόξα του.
Β) οργανώνει σε διάφορες πόλεις αθλητικούς και μουσικούς αγώνες
5) ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ : Ο Αλέξανδρος εξακολουθεί να πιστεύει στους Έλληνες θεούς, ταυτόχρονα όμως, επιτρέπει στον καθένα να πιστεύει ό, τι θέλει.
6) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ :
Α) Ενθαρρύνονται οι ανταλλαγές προϊόντων (εμπόριο) και οι μετακινήσεις των ανθρώπων. Γι’ αυτό, κατασκευάζονται ή επιδιορθώνονται δρόμοι, λιμάνια, διώρυγες και πλοία.
Β) Επιβάλλεται στην αυτοκρατορία ένα κοινό νόμισμα : τα μακεδονικά νομίσματα αντικαθιστούν τους περσικούς «δαρείκους» (τα βαριά περσικά νομίσματα).
7) ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ : θεμελιώνεται ένα συγκεντρωτικό πολίτευμα στο οποίο όλοι οι λαοί είναι ίσοι μεταξύ τους : γι’ αυτό το τελευταίο η ιστορία δίκαια ονόμασε τον Αλέξανδρο «Μέγα».
ΠΗΓΗ:http://skapanefs.blogspot.gr/